Tutkimus vahvisti: Tietoisuustaito (Mindfulness) hyödytön kouluille

Kovaonninen tutkimus puhkaisi kuplan 
FT Salla-Maarit Volanen esitteli Keskittysmiskykyä luokkaan -teemailtapäivässä suomalaisia tutkimustuloksia tietoisuustaidon (engl. Mindfulness) soveltamisesta kouluympäristössä. Kokeellisen tutkimuksen aiheena oli Zen-buddhalaisuudesta lainatun meditaation (Mindfulness) vaikutus koululaisiin.  Koehenkilöinä olivat 12-15 vuotiaat koululaiset. Tutkimus tehtiin vertailututkimuksena suomalaisissa kouluissa.  Meditaatioon osallistuneita oppilaita verrattiin toiseen ryhmään, joka oli saanut tavanomaista rentoutushoitoa sekä kolmanteen ryhmään, joka ei osallistunut kumpaankaan.    Salla-Maarit Volanen kertoi tilaisuudessa tutkimuksen toteutuksesta:

”Me menimme kouluille sen tarkemmin avaamatta, mitä me tässä ikään kuin tehdään.”   

Kerroin tuosta jo aiemmin:
http://artojaaskelainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/245844-ryhma-koululaisia-altistettiin-zen-buddhalaiselle-meditaatiokokeilulle

Tulosten esittely
Tuloksia esiteltiin tilaisuudessa graafeina, joissa näkyi kunkin koeryhmän tulokset.  Liitän oheen kuvat niistä, jolloin jokainen voi itse tarkastella niitä.   Tarkastelen tuloksia lyhyesti seuraavaksi.

Resilienssitunnusluvut
Poikien tulokset heikentyivät ja tyttöjen paranivat tarkastelujakson aikana.  Yhteenlaskettuna tulos on plus miinus nolla eli mitattavissa olevaa parannusta ei esiintynyt tietoisuustaidon avulla.  Samoin kävi ryhmälle, joka sai tavanomaista rentoutushoitoa.   Alku ja lopputilanteen välillä ei ollut eroa eikä kehitystä kumpaankaan suuntaan havaittavissa.   Johtopäätös:  Tietoisuustaito eli Mindfulness ei saanut aikaan kokonaistilanteen parannusta.  
 

SDQ (vahvuudet ja vaikeudet) tunnusluvut
Poikien tunnusluvut olivat samalla tasolla ennen ja jälkeen tutkimusjakson eli aikaan ei tapahtunut parannusta eikä heikennystä.   Luvut olivat samat sekä tietoisuustaitojen (mindfulness) tapauksessa että tavanomaisen rentoutushoidon tapauksessa.   
Tytöilläkään ei esiintynyt oleellista eroa, saivatko he tavanomaista rentoutushoitoa vai tietoisuustaitoja (Mindfulness).  Molemmissa tapauksissa lievä parannus oli havaittavissa tytöillä.

BDI (masennus) tunnusluvut
Pojilla ei koeaikana havaittu parannusta eikä heikentymistä.  Tunnusluku oli kokeen alussa ja lopussa samalla tasolla sekä Mindfulness-ryhmällä että rentoutusryhmällä.
Tytöillä jälleen havaittiin lievää parannusta molemmissa ryhmissä, sekä tietoisuustaito (Mindfulness)- että tavallisessa rentoutusryhmässä.   Tietoisuustaitoryhmän tulokset olivat hieman paremmat, tasolta 2,6 tasolle 1,9.  
Kokonaisarviossa eli poikien ja tyttöjen summatuissa yhteistuloksissa olemme jälleen vaatimattomassa kokonaistuloksessa parannuksen osalta.

Johtopäätökset
Sekä tietoisuustaito (Mindfulness) että tavanomainen rentoutushoito ovat täysin tehottomia poikien tapauksessa.  Tyttöjen tapauksessa voidaan saavuttaa lievää edistystä kummalla tahansa menettelyllä.  Tilastollinen etu tietoisuustaidon hyväksi oli pieni.   Kokonaisarvio pojat ja tytöt yhdessä on, että sekä tietoisuustaito (Mindfulness)  että tavanomainen rentoutushoito on käytännössä tehotonta.   
Sama todettiin toisin sanoin tulosten esittelyssä:  ”Hyvinvointierot ryhmien välillä kolmen päävasteen suhteen pieniä mutta toistuvia”.

Odotus tietoisuustaitojen tehokkuudesta jäi näyttämättä toteen.   Verrattaessa tietoisuustaitoja ja tavanomaista rentoutusta väitettiin: ”Tietoisuustaidot tehokkaampi keino edistää lasten ja nuorten psyykkistä hyvinvointia verrattuna tavanomaiseen rentoutukseen”.  Tuo on täysin merkityksetön asia ottaen huomioon, että molemmat ovat heikkotehoisia tai tehottomia.   Kokonaisuutta arvioiden tehokkuus jäi toteutumatta molemmissa, eron suuruus on yhteistuloksessa erittäin pieni ja pojilla ei saavutettu minkäänlaista parannusta.

   
Esityksen loppuosa menikin moninaiseksi selittelyksi, miksi toivottuja tuloksia ei syntynytkään tarkasteltaessa kokonaisuutta ja vedottiin uusien tutkimuksien tarpeeseen.   Selityksiin kuului, että pojat eivät jostain syystä reagoi tietoisuustaitoon kuten tutkija toivoi ja tytöt ovat herkempiä reagoimaan tutkijan toivomalla tavalla.   Pojat ovat poikia ja tytöt ovat tyttöjä, jälleen kerran. wink  Hieman erikoinen oli tutkijan mieleentuoma ajatus, että meditaatiota pitäisi tarjoilla pojille niin paljon, että he lopulta alkavat tuoda tutkijan toivomia tuloksia:  "Pojat ovat erilaisia, pojille tarvittaisiin paljon harjoitusta, jne."

 
Hukkaan heitettyä valtion rahaa
Tietoisuustaitojen (=Zen-buddhalainen meditaatio, Mindfullness) kokeelliseen tutkimiseen kouluympäristössä on uhrattu oletettavasti huomattava määrä valtion varoja, koululaisia on käytetty koehenkilöinä tutkimukseen, joka ei ole terveydellisesti riskitöntä ja lopputulema on:   
Kokonaishyötyä ei ollut havaittavissa määrin eikä sitä saatu tilastollisesti todistettua.   Ei saatu näyttöä siitä, että tietoisuustaito (=Zen-buddhalainen meditaatio, Mindfulness) toisi sitä hyötyä, jota siltä on odotettu.  Myöskin tavallinen rentoutushoito on tehotonta.

Tutkimus epäonnistui alkuperäisessä tavoitteessaan näyttää tietoisuustaito (Mindfulness) hyödylliseksi kouluympäristössä.   Tutkimuksen perusteella on täysin epärealistista odottaa siitä olevan hyötyä kouluille.
Voisi myös sanoa, että tutkimukseen tähän mennessä käytetyt varat on heitetty hukkaan ilman toteen näytettävissä olevaa käytännön kokonaishyötyä.

Terve Oppiva Mieli (TOM) ja Happy-kehittämishanke ovat hyödyttömiä rahaa syöviä kuplia, joilla ei ole saavutettu mitään eikä Zen-buddhalaisen meditaation (=tietoisuustaito) avulla ikänä myöskään saavuteta haluttuja tuloksia. Tutkimustulokset  osoittavat sen kiistattomasti.

 

artojaaskelainen
Kristillisdemokraatit Vantaa

Atk-järjestelmäasiantuntija.
Seuraan eduskunnan ja kansanedustajien toimintaa, puolueiden linjauksia ja poikkeamia sekä myös median käytöstä rehellisen tiedotuksen kannalta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu