Ryhmä koululaisia altistettiin Zen-buddhalaiselle meditaatiokokeilulle

Mindfulness? Pientä johdantoa aluksi
Zen-buddhalainen lääkäri Jon Kabat-Zinn käytti uskonnostaan lainattua itämaista meditaatiota hoitomenetelmänä Amerikassa 1979 alkaen. Myöhemmin zen-buddhalaisen uskonnon mietiskelyosio kaupallistettiin uudella nimellä ”Mindfullness” ja siitä on tullut liiketoimintaa. Mindfullness on käännetty suomeksi ”tietoisuustaidoksi”, jota voidaan pitää markkinointihenkisenä ja myös ylipositiivisena ilmaisuna.   Tyypillistä on, että zen-buddhalaisen tietoisuustaidon väitetään parantavan lukemattomia lääketieteellisiä ongelmia kuten stressiä ja antavan vain erinomaisia tuloksia.   USA: ssa sen suosiota on lisännyt sen halpuus ryhmätoimintana verrattuna yksilölliseen terapiaan. Asian on tehnyt mielenkiintoiseksi työnantajan kannalta aika kyseenalainen”kätevyys”.  

    
Vastuun kääntäminen ja ongelmien ulkoistaminen
Ongelmallinen muualla maailmassa tunnettu asia mindfulness-ilmiössä liittyy työntekijän oikeuksiin.   Työnantajan ennalta kustantamaa mindfulness-palvelua on pyritty käyttämään keinona kääntää vastuu työntekijälle tilanteessa, jolloin työkuorma on korkea, stressi sen mukainen ja jaksaminen kovilla.  Ylikuormitusongelmaan ei puututa vaan tarjotaan osallistumista mindfulness-rentoutuspalveluihin työntekijälle sen sijaan.   Ajatuksena on tietysti: ”Ethän valita, tarjoamme sinulle jo rentoutuspalveluita.”    Ammattiliitoilla voisi olla hyvä peruste suhtautua kielteisesti mindfulness-toimintaan.  
Ei ole vaikeaa kuvitella jo nyt, että tuo sama kuvio saattaa toteutua jatkossa esimerkiksi opettajille Suomessa, asia tuli mieleen myös tässä merkityksessä lukiessa hankkeen sivuja. Silmään suorastaan hyppää, miten kaunistelevilla otsikoilla asioita markkinoidaan: ”Terve oppiva mieli”, ”Happy-hanke”.    Pitäisikö tuosta tulkita, että opettajillakin on sen jälkeen ”terve oppiva mieli” eikä stressiä enää työssä lainkaan kun he osallistuvat tuohon zen-buddhalaiseen meditaatio-ohjelmaan?  🙂

Zen-buddhalaisen mietiskelyn sisältö hieman tarkemmin
Mindfulness tuo mieleen osittaisen samankaltaisuuden hypnoottisen toiminnan kanssa. Pyrkimyksenä kuulostaisi olevan jonkinlainen psykologinen manipulaatio.  Lyhyessä kuuntelemassani esimerkissä mietiskelysessio alkoi kellon kilauksella, jonka jälkeen alettiin ohjeistaa tyyliin: Avaudu nyt arvostelematta ja kiinnitä huomiosi jalkoihisi, ym.   Kun erilaisia ohjeita oli seurattu kyllin pitkään, päättyi sessio taas kellon kilaukseen.  

Terveydellisiä riskejä ja haittoja on havaittu  
Yllättäen tutkimuksia meditaation hoidollisista vaikutuksista löytyy kovin niukasti, markkinointimateriaalia puolestaan tulvii.   Eräät lehdet ovat ruotineet tutkimuksia ja yleisöpalautetta. Selvää on ainakin, että meditaation positiivisia vaikutuksia on paisuteltu. Asiaan liittyvä liiketoiminta maalailee kovin ruusuisen kuvan pelkistä eduista. Haittoja on piiloteltu tai ne ovat jääneet raportoimatta. Meditaatioon osallistuja on ajatellut vian olevan hänessä itsessään kun mainoksissa hyvänä hoitona hehkutettu meditaatio ei toiminutkaan hänen kohdallaan odotetulla tavalla.  Useissa melko tuoreissa lehtiartikkeleissa todetaan tutkimuksia lainaten, että meditaatio aiheuttaa useille haittoja. Huomattavia haittoja on aiheutunut jopa noin 7 prosentille.  On olemassa joitakin riskiryhmiä, joille meditaatio voi olla erittäin haitallista tai jopa vaarallista.   Henkilöt, jotka ovat kokeneet lapsuudessaan tai yleensäkin aiemmassa elämässään vakavia traumoja, voivat saada uudelleen pintaan jo aiemmin läpikäydyt asiat ja ahdistua jälleen.  Samoin tendenssi bipolaarihäiriöön tai itsetuhoiseen käytökseen on myös syy jättää meditaatio väliin.  Meditaatiosta seuranneina haitallisina oireina listattiin traumaattisten kokemusten palautuminen pintaan, paniikki, ahdistus, levottomuus ja depression syveneminen. Äärimmäisinä reaktioina mainittiin täydellinen romahtaminen vaatien pitkäaikaista psykologista hoitoa ja alkoholisoituminen.   
Kyseessä ei siten ole aivan riskitön asia. Tunnettua on, että haitallisia reaktioita esiintyy mutta pahinta on, että haitallisten reaktioiden mahdollisuutta vähätellään, niistä ei välitetä eikä niiden esiintymiseen ole välttämättä valmistauduttu.  Mindfulness ei ole ihmelääke eikä yleislääke.

Miksi ja millä valtuudella Suomessa kokeiltiin koululaisilla?
Ryhmä koululaisia valittiin koehenkilöiksi  riskialttiiseen kokeiluun.  Tiedossani ei ole, kuka on antanut laillisen valtuutuksen kokeiluun, joka on riski oppilaan terveydelle – vai onko kukaan.  
Asiaa markkinoidaan kaunistelevilla nimillä ”Terve oppiva mieli” ja ”Happy-hanke”. Tuosta herää epäilys, että kokeiluun osallistuneet rehtorit, opettajat ja vanhemmat eivät ehkä olleet täysin tietoisia menevänsä mukaan zen-buddhalaisen mietiskelyn edistämiseen kun hanketta markkinoidaan aivan muilla otsikoilla.  Kerrottiinko oppilaisiin kohdistuneista terveysriskeistä rehtoreille, opettajille ja vanhemmille?   Kerrottiinko heille, että kyseessä on zen-buddhalainen meditaatio?  
Voidaan myös harkita, onko tutkimusmielessä kyseisellä kokeilulla arvoa ja tuloksilla yleistettävyyttä.   Mukaan kokeiluun valikoituivat jo alkuaan ne, jotka olivat positiivisessa mielessä kiinnostuneita.  Arvatenkin tutkija saa toivomiaan tuloksia ja ne osallistujat, jotka saivat heikkoja tuloksia pitivät sen omana tietonaan kokien sen omaksi epäonnistumiseksi tai eivät halunneet tuottaa pettymystä kauniilta kuulostavalle tutkimukselle.    Kärjistäen hieman sama asia olisi tehdä mielipidetiedustelu kysyen SANNI: n faneilta onko SANNI hyvä laulaja?   Moniko kertoisi jostain ongelmasta? 

 
Levitys koko Suomeen!
Varsinainen pommi:  Itämainen meditaatio halutaan levittää ”hyvinvointiohjelmana” seuraavaksi kaikkialle Suomen kouluihin!  Hankkeen webbisivuilla lukee:
 ”Selvitämme mukana olevien rehtoreiden, opettajien, kouklunkäyntiavustajien ja oppilashuoltoryhmän jäsenten kanssa, miten tietoisuustaitopohjaiset hyvinvointiohjelmat ovat jalkautettavissa suomalaisiin peruskouluihin mahdollisimman tehokkaasti ja kouluja hyödyttävällä tavalla.”

Valtion varoilla Zen-buddhalaisuutta kaikille
Mindfulness eli tietoisuustaito eli itämainen meditaatio on osa zen-buddhalaista uskontoa.   Kynnys omaksua koko buddhalaisuus alenee tuon myötä.  ”Hyvinvointiohjelman” nimissä Zen-buddhalaisuuden levitystä tuetaan valtion varoista. Samaan aikaan kristillisen uskonnon harjoitusta estellään ja hankaloitetaan monin tavoin.    

Kristityt ja tietoisuustaito (=meditaatio)
Kaunistellen ja harhaanjohtavasti nimetty tietoisuustaito on osa zen-buddhalaisen uskonnon harjoittamista.   Asia ei ole sekulaari (uskontoon liittymätön / maallinen)  vaikka näin usein esitetään sillä perusteella, että mietiskelyyn liittyvissä teksteissä ei mainita Jumalaa.  Silti kyseessä on erottamaton osa zen-buddhalaisuutta. Kyseessä on zen-buddhalainen rituaali, johon liittyy myös vahvasti kaupallisuus ja raha.    Mindfulness-rentoutusta markkinoidaan kaupallisena palveluna yksityisille ja ulkoistuspalveluna yrityksille. Asiaan liittyy siten taloudelliset intressit.   Zen-buddhalainen käsitys maailmasta, ihmisestä, elämästä ja kuolemasta on oleellisesti ristiriidassa Raamatun (ja myös Koraanin) kanssa.  

Zen-buddhalaisuudesta kieltäytyminen?
Kaikilla on oikeus kieltäytyä tietoisuustaitoon osallistumisesta vedoten havaittuihin terveydellisiin haittavaikutuksiin.  Terveydellisiä haittoja aiheuttavaa menettelyä ei voi pakottaa kaikille.  Sen lisäksi ainakin kristityillä, muslimeilla ja ateisteilla on vakaumuksellinen oikeus kieltäytyä tietoisuustaidosta sitä heille tarjottaessa.  

Ihmetystä ja epäluottamusta herättää:

  • Miksi toimitaan piileskellen kauniiden ”terve oppiva mieli”, ”Happy-hanke” -otsikoiden takana eikä kerrota suoraan, että kyseessä on Zen-buddhalaisuudesta lainattu mietiskelyosio, jota tarjotaan ”tietoisuustaitona” ja ”hyvinvointiohjelmana”?
  • Valtiota rahastetaan  asialla, joka on ollut olemassa jo kymmeniä vuosia.
  • Millä oikeudellisilla perusteilla ”tietoisuustaitoa” eli Zen-buddhalaisuutta aiotaan levittää Suomen kaikkiin peruskouluihin ja miten levittäjät ottavat vastuun aiheuttamistaan haittavaikutuksista?

 

Lehdistöviitteitä:
https://health.spectator.co.uk/what-mindfulness-gurus-dont-tell-you-meditation-has-a-dark-side/
https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2016/jan/23/is-mindfulness-making-us-ill
http://www.telegraph.co.uk/women/womens-life/11942320/Mindfulness-backlash-Meditation-bad-for-your-health.html
http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/mindfulness-apps-try-mindful-stress-increase-week-trial-review-a8043906.html

 

artojaaskelainen
Kristillisdemokraatit Vantaa

Atk-järjestelmäasiantuntija.
Seuraan eduskunnan ja kansanedustajien toimintaa, puolueiden linjauksia ja poikkeamia sekä myös median käytöstä rehellisen tiedotuksen kannalta.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu