Arto Jääskeläinen

Vantaan kaupunki tukee outoa ja häiritsevää liiketoimintaa

Mitä ajattelisit tästä yrittäjästä ?

Hän teettää palkatta ison työmäärän laajalla joukolla ja houkuttelee kaupungin myöntämään tukea toiminnalleen. Tekeekö hän itse pyyteettömästi talkoilla töitä ? Tuota voi hieman epäillä, sillä yrittäjän osa ei olekaan aivan sama kuin muilla vaan hän kerää pikaisesti arvioiden yli miljoonan euron myyntitulon tuosta toiminnasta itselleen. Rahastus on toiminut niin hyvin, että asiaa toistetaan Vantaalla vuosittain. Yrittäjä toimii osakeyhtiön suojissa, mutta hämärää kuvaa vahvistaa se, että joka vuosi näyttää asialla olevan eri niminen yhtiö mutta toimijana aina sama henkilö.

 

Miksi kukaan suostuu ?

Epäilemättä yrittäjän täytyy olla taitava puhumaan ja motivoimaan. Houkutukset on valittu tilanteen mukaan. Yksittäisille talkoolaisille annetaan mielikuva, että olet mukana jossain hienossa ja tärkeässä asiassa. Kaupungille uskotellaan, että kaupungin julkisuuskuva paranee toiminnan vaikutuksesta.

 

Kaikki tyytyväisiä ?

Ei aivan. Tuon yrittäjän toiminnan tuloksena joka kesä omakotiasumiseen kaavoitettu kotialueeni Hiekkaharjun aseman ja urheilukentän välillä täyttyy valtavasta määrästä kaljoittelevaa porukkaa, joka remuaa useamman päivän ja yön. Melu jatkuu puolen yön yli kahtena yönä peräkkäin. On aikamoinen vitsi ja herja, mitä yrittäjä tarjoaa hyvityksenä häiriöstä omakotitalojen asukkaille: Pääsylippuja tuohon yrittäjän järjestämään tilaisuuteen.

 

Oletko huomauttanut kenellekään ?

Kysy vain ! Sekä yrittäjälle että Vantaan kaupungille. Olen ilmaissut selkeästi, että en halua tätä jokavuotiseksi kehittynyttä häiriötä tänne ja pyytänyt edes korvaamaan rahallisesti aiheutettua kotirauhan häirintää ellei tästä toiminnasta päästä eroon. Mihin se on johtanut: Ei mihinkään. Kyseinen yrittäjä on jälleen järjestämässä yli miljoonan euron rahastustilaisuuttaan tänä kesänä Hiekkaharjun urheilukentälle. Kymmenet tuhannet maksaneet kävijät tulvivat taas paikalle ja valtava määrä muuta porukkaa, joka jää roikkumaan ja kaljoittelemaan lähistölle kun ohjelman kuulee kauas urheilukentän ulkopuolellakin.

 

Vantaan kaupungin osuus

Voi vain hämmästellä, että Vantaan kaupunki antoi esimerkiksi Hiekkaharjun urheilukentän viime vuonna veloituksetta tuon yrittäjän käyttöön. Tuen arvo on huomattava ja on vaikeaa nähdä tarvetta tuollaiselle kaupungin tuelle yrittäjän kerätessä yli miljoona euroa lipputuloina (vain pikainen arvio: 20.000 kävijää kertaa 50 € = 1.000.000 €). Lisäksi kaupunki on sallinut sulkea liikenteeltä laajan alueen urheilukentän ulkopuolella. Minulta ja alueeni asukkailta kysellään kulkulupia kun haluaa mennä kotiin.

Merkillistä on, että tuo yrittäjä voi jatkaa häiritsevää toimintaansa asuinalueella täysin välittämättä alueen asukkaista ja kaupunki ei ole estänyt asiaa kuvitellen saavansa julkisuuskuvahyötyä Vantaan kaupungille. Sanon vain, että alkaa olla Vantaan kaupungin julkisuuskuva todella heikoissa kantimissa, kun omakotialueen asukkaiden kotirauhan häirintä sallitaan toistuvasti Vantaan kaupungin siihen puuttumatta. Näkyy selvästi, mitkä arvot ovat. Kaupungin asukkaiden kotirauhan yli halutaan kävellä yhden ainoan ilmeisen taitavasti puhuvan yrittäjän rahankeruutarpeen vuoksi.

 

Monet yritykset ja sama yrittäjä

Monet arvasivat luultavasti jo edellä olevasta, että kyseessä on Tikkurila Festival. Järjestäjänä näkyy eri vuosina eri nimet Fast Fest Oy (2014), TF Marketing Oy (2016) ja Mainonnan Vuolas Vastavirta Oy (2017). Yrittäjä on nimeltään Jan Grehn, joka on kaikkien näiden yritysten takana kaupparekisterin tietojen mukaan. Itse kunkin arvattavaksi jää, miksi kyseinen yrittäjä toimii kukin vuosi eri yrityksen nimissä. Tyypillisesti näissä tilanteissa taustalla lienee taloudelliset epäselvyydet, vastuun pakoilu, ehkä myös verojen pakoilu.

 

Haluatko tukea tuollaista liiketoimintaa ?

Yrittäjä hyödyntää talkootöitä liiketoimintaansa. Jos haluat tehdä ilmaiseksi talkootöitä, että yrittäjä voi kerätä taskuunsa arviolta yli miljoonan euron lipputulot niin asiahan on täysin sinun omasi. Sen sijaan kaupungin taloudellinen tuki kyseiselle yrittäjälle esimerkiksi jättämällä laskuttamatta huomattava summa alueiden käytöstä ei ole mielestäni hyväksyttävää. Kyseessä on huomattavaa liikevaihtoa tekevä raaka business eikä mikään kaupungin tukea vaativa hyväntekeväisyys- tai harrastustoiminta. Asumiseen tarkoitettua aluetta ei kaupungin mielestäni pitäisi luovuttaa tuollaiseen laajasti asutusta häiritsevään tarkoitukseen. Tilaisuudelle varattu ja liikenteeltä suljettu alue on laajempi kuin itse urheilukenttä sisältäen pientaloalueen Hiekkaharjun aseman ja urheilukentän välillä.   

 

Viekää liiketoimintanne muualle !

En näe mitään tarvetta pitää festivaalia paikassa, joka häiritsee laajasti pientaloasutusta.  Muita paikkoja varmasti on, jossa yleisö ei vello ja veny pientaloasutuksen alueella ja melu ei häiritse.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän SiniLappalainen kuva
Sini Lappalainen

Taidat lobata se hyväksi että saisimme hienon festarin tänne Koivukylään ja te jäätte nuolemaan näppejänne. Kyllä se käy.

Arto Jääskeläinen

En toivo sitä edes Koivukylän kiusaksi jos se vietäisiin siellä pientaloasutuksen viereen.
Ongelma ei olekaan festarin hienoudessa tai huonoudessa, vaan sen tuomisessa tarkoitukseen sopimattomaan paikkaan. Festari kun ei rajoitu urheilukentän kokoiselle alueelle, jossa varsinainen ohjelma on, vaan koko lähiympäristö on turvoksissa porukkaa. Tilaisuus on liian suuri kyseiseen paikkaan.
Vantaan kaupunki on vuokrannut järjestäjän käyttöön veloituksetta vain urheilukentän, siitä huolimatta alueen pääväylä suljetaan liikenteeltä ja toimintoja levitetään laajalle alueelle urheilukentän ulkopuolella. Aika härskiä toimintaa. Järjestäjä käyttää paljon urheilukenttää laajempaa aluetta veloituksetta ja estää normaalin liikenteen. Mitään Vantaan myöntämää lupaa en ole nähnyt muuhun, kuin urheilukentän käyttöön, jonka liikuntajohtaja oli viranhaltijapäätöksenä 2016 tehnyt.

Vantaalla olisi varmasti tarkoitukseen sopivampia paikkoja, jolloin ei häirittäisi alueen normaalia elämää.

Ettei jäisi väärää kuvaa, en ole musiikin vihaaja, soitan itsekin (basisti).

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Tapahtumat kuuluvat elävään kaupunkiin - myös satunnaiset rock-festivaalit.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sehän se näyttäisi blogistia häiritsevänkin, että kaupunkitapahtuma on kotiutunut lähiöpaikkakunnalle.

Käyttäjän JuhaRiipinen kuva
Juha Riipinen

Meillä maalaiskunnan puolella asuvilla on kuitenkin sitkeässä harha, että asuisimme kaupungissa :-)

Arto Jääskeläinen Vastaus kommenttiin #5

Itselläni on viime vuodet ollut harha, että asun rauhallisella pientaloalueella. :)

Käyttäjän pii3719 kuva
Pertti Ikonen

Otsikkoosi "Vantaan kaupunki tukee outoa ja häiritsevää liiketoimintaa" liittyen Vantaan kaupunki on myös mahdollisesti syyllistynyt työttömien ja palkattomien työntekijöiden hyväksikäyttöön :

"Vantaan kaupungin työpajapomot syytteessä ilmaisten töiden teettämisestä – remonttitöitä tuhansien eurojen edestä"

http://yle.fi/uutiset/3-9614681

Toimituksen poiminnat