Arto Jääskeläinen

USA: Miespuoliset naisten wc-tiloihin ja pukuhuoneisiin ?

Haluaisitko että biologialtaan miespuoliset henkilöt tulisivat naisten julkisiin vessoihin, pukuhuoneisiin ja suihkuihin ? Syyksi riittäisi että henkilö itse kokee haluavansa mennä naisten puolelle vaikka on biologisesti mies.   Entä mitä ajattelisit jos jokin poliittinen ryhmä alkaisi vaatia tuon sallimista lain pakolla ?

Ihmiset yleensä haluavat yksityisyyttä ja siisteyttä sekä wc-tiloihin että pukuhuoneisiin. Luultavasti ihmettelet kuka täysjärkinen voi vaatia miesten pääsyä naisten puolelle lain pakolla ja miksi ?

Poliittisesti tuollaiseen asiaan ovat mieltyneet samat ryhmät joiden ideologisessa ohjelmassa ovat esimerkiksi genderismi eli sukupuolten erojen häivyttäminen:

http://artojaaskelainen1.puheenvuoro.uusisuomi.fi/208791-poliittista-propagandaa-ujutetaan-kouluihin-ja-paivakoteihin

 

Suomessa kuten muuallakin on väestömäärään suhteutettuna hyvin pieni ryhmä ihmisiä jotka kokevat ristikkäisyyttä sukupuoli-identiteettinsä suhteen (transsukupuolisuus) eli jos on synnytty mieheksi niin oma tuntemus onkin ristissä eli nainen. Naisiksi syntyneillä taas vastaavasti toisin päin. Asian tila selvitetään ja vahvistetaan virallisesti terveydenhoidon toimenpitein. Perinteisesti ongelmaa on osalle yritetty korjata erittäin rankalla leikkaushoidolla, on vaihdettu elimet vastaamaan henkilön tuntemusta ja liitetty asiaan pysyvä lääkehoito. Leikkaukseen suhtaudutaan kuitenkin huomattavalla varauksella: Se on rankka, epätäydellinen ja lopputulokseen sisältyy oleellista epävarmuutta. Jotkut pettyneet ovat palanneet leikkauksella alkuperäiseen sukupuoleensa. Tuo on kuitenkin eri tarinan aihe, kiinnostuneet voivat lukea vaikka Aito avioliitto ry: n sivuilta lisää:

 

http://aitoavioliitto.fi/artikkelit/kirurgisen-sukupuolenvaihdoksen-pimea-historia-mita-sinun-tulisi-tietaa-trans-liikkeesta/

 

Varsinainen ongelma on vaatimus miesten pääsystä naisten tiloihin pelkästään sillä perusteella että henkilö itse haluaa niin. Kuulit oikein. Ei siis sen perusteella että henkilö on lääketieteellisesti transsukupuolinen vaan sen perusteella että henkilö, kuka hyvänsä, vaatii pääsyä toisen sukupuolen tiloihin. 

 

Tuo on aika eri asia kuin miten asiasta on esimerkiksi Helsingin Sanomat uutisoinut.:

http://www.hs.fi/paivanlehti/09052016/a1462678358591

Vihervasemmistolainen tapa uutisoida tuo sama tilanne on tyyliin että ”transsukupuolisia syrjitään kun he eivät saa mennä sukupuoltaan vastaaviin tiloihin”. Tässä ”sukupuoltaan vastaavien tila” tarkoittaakin pukuhuonetta tai vessaa joka on vastakkaiselle sukupuolelle kuin mitä transsukupuolinen biologisesti on. Siis mies naisten puolelle.

Lisäksi tuttuun vihervasurityyliin uutisoinnissa tuodaan esille vastustuksen syyksi kristillisyys sille kun et halua miehiä naisten puolelle, ikään kuin kaikki muut toivottaisivat miehet tervetulleeksi naisten puolelle !

 

Pelkästään käytännöllisesti siisteyttä ajatellen lienee järkevää että miespuoliset asioivat pienet vessatarpeensa miesten puolella seisten riippumatta kummalle puolelle henkilö itse mieluummin menisi. Yksityisyyden osalta lienee ymmärrettävää useimmille että miehiä ei haluta naisten pukuhuoneisiin, suihkuihin tai vessoihin. Turvallisuuden jätän itse kunkin arvioitavaksi jos ajatellaan että esimerkiksi uimahalleissa tai kouluissa pakotettaisiin lailla miesten pääsy naisten puolelle pukutiloihin ja suihkuihin.

 

En malta olla muistuttamatta että tasa-arvolla voi vaatia aika mielivaltaisia asioita, tässä vain yksi esimerkki jälleen. Tasa-arvolla ajetaan vihervasemmiston poliittisia tarkoitusperiä, se on apuväline jota venytetään tilanteen mukaan. Asioiden todellinen tila pyritään hukuttamaan ”tasa-arvoa” -huudon alle ilman asiallista asioiden tarkoituksen, merkityksen tai seurausten harkintaa. Asia nimetään mieluusti ”kehitykseksi” ja vastustajat solvataan ”vanhanaikaisiksi, tms.”.

 

Haluatko säilyttää yksityisyyden julkisissa pukutiloissa, suihkuissa ja vessoissa joissa asioi tunnetusti hyvin monenlaista asiakaskuntaa ?

Pitääkö yhteiskunnan ja lainsäädännön ensisijaisesti suojella yksityisyyttä, turvallisuutta ja yleistä järjestystä (jonka itse käsitän laajemmaksi yhteiskunnalliseksi eduksi) vai edistää rajoitetun joukon vähemmistöpyrkimyksiä otsikon asiassa ?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Jos kaikki virtsaavat istuen, mitä kuulemma siivoojatkin toivovat, niin WC varmaankin voi olla yhteinen. Pukuhuonekysymys on mutkikkaampi. Toisaalta, on sitä aina ollut nudistirantojakin, ja DDR:ssä FKK-porukka marssi vappumarssitkin ilman vaatteita.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen

Suomessa alastomuus on vielä kohtuullisen normaali asia. Sekasaunomistakin harrastetaan. Tosin nyt täytyy tunnustaa, että en kenenkään tirkistelevän ja kähmimään pyrkivän heterosedän kanssa menisi sekasaunaan, joten ehkä olen sittenkin hieman siveellinen?

Mutta yhteisvessoja on kodeissa ja monissa julkisissa tiloissa. Jos vessa on ovellinen koppi, niin mikä on uhattuna? On minulla tästäkin kokemus, joka ei ole ykköstoiveena, mutta ei ehkä kovin herkästi toistumassakaan: Interraililla kävimme suihkussa Pariisin rautatieaseman miestenvessassa. Parin blondin asteleminen vessanvalvojan perässä suihkukoppiin aiheutti ensin hämmennystä ja sitten jonkin verran suihkun oveen koputtelua. Hieman klähmäinen tila myös oli. Kaikki jäivät eloon.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Ruotsissa yleisessä käytössä olevat "sukupuolineutraalit" saniteettitilat ovat hyvä keksintö. Ei tarvitse kenenkään narista, että nyt on väärät värkit lorisemassa naapurieriön puolella.

Käyttäjän ReijaHaapanen kuva
Reija Haapanen Vastaus kommenttiin #5

Näin on. Tuli mieleen vielä, että metsähommissa joutuu usein pissaamaan metsässä ja mikäli on liikkeellä porukalla, niin pyytämään kaikenkarvaisia lajitovereitaan vain kääntämään katseensa toisaalle tai etsimään hieman närettä suojaksi. Olisikohan tästäkin pitänyt ymmärtää ahdistua?

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kaikkiin yleisiin tiloihin olisi saatava erityinen maksuton narikka, jonne voi ripustaa fobiansa vierailun ajaksi. Narikkaan unohdetut fobiat kerätään päivän päätteeksi ja toimitetaan ongelmajätteiden käsittelylaitokseen.

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Transhenkilöillä on ehdottomasti oltava oikeus käyttää sukupuolensa mukaisia wc- ja pukeutumistiloja. Kuten tähänkin saakka.

Yhdysvalloissa joidenkin osavaltioiden tasolla pikavauhtia säädetyt lait, jotka edellyttävät syntymätodistukseen merkityn sukupuolen mukaisten sukupuolirajoitettujen julkisten tilojen käyttöä, tullaan ilman muuta kuoppaamaan liittovaltion haastettua jo yhden osavaltion oikeuteen.

Yleisesti ottaen ja yleiseen elämänkokemukseen nojaten kannattaa niin pukeutumis- kuin saniteettitiloissakin keskittyä itseensä ja siihen miksi kyseisissä tiloissa vierailee sen sijaan, että keskittyy kyttäämään muita lajitovereita ja arvuuttelemaan heidän biologista/geneettistä sukupuoltaan. Liiallinen ja häiritsevä kiinnostus lajitovereiden ulkoisia piirteitä kohtaan on nimittäin aina legitiimi syy pyytää henkilökuntaa poistamaan häiritsijä paikalta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Suomessa uimahallien suihkutiloissa siivouksen suorittavat edelleen niin miesten kuin naistenkin puolella pääsääntöisesti naiset.

Milloin saamme aikaiseksi , tarvittaessa lakisääteisesti, sukupuolten tasa-arvoa lisäävän määräyksen, jonka seurauksena naisten suihkutiloissa siivoojina toimivat miehet ?

Maamme vähittäinen kehittyminen monikulttuuriseksi mallivaltioksi vaatii muutoksia piintyneisiin ajatus- ja toimintamalleihimme.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Sen verran alastomia pärseitä tähän ikään asti nähnyt, ettei haittaa yhtään.

Olli Nurmi

Kai ymmärrät, että "biologialtaan miespuoliset" ei ole niin yksinkertainen lause kuin tahdot uskoa.

"Lisäksi tuttuun vihervasurityyliin uutisoinnissa tuodaan esille vastustuksen syyksi kristillisyys sille kun et halua miehiä naisten puolelle, ikään kuin kaikki muut toivottaisivat miehet tervetulleeksi naisten puolelle !"

Vihervassarit eivät edelleenkään ole mikään järjestäytynyt yhtenäinen ryhmittymä.
Kaikki edistystä vastustavat änkyrät siellä yhdysvalloissahan ovat vahvasti uskonnollisia ?

Käyttäjän Minnamaarialax kuva
Minna-Maaria Lax

Miksi tehdä asiasta liian monimutkainen? Ei tarvitse vaatia oikeutta mennä naisten vessaan, kun voi avata yksinkertaisesti vessan oven ja kävellä sisään.

Viiden vuoden kokemuksella asiassa ei ole ollut pienintäkään ongelmaa. Mutta auta armias kun eksyn joskus miesten vessaan - sieltähän tulee lähtö!

Pukuhuonepuolella tulee taas vierailtua useampi kerta viikossa aikuisluistelun pauloissa. Tilojen rajallisuuden vuoksi on olemassa vain yksi ja ainoa pukuhuone, jota kaikkien sopii käyttää.

Luistelukilpailussa taas on omat pukuhuoneet miehille ja naisille ja silloin tulee oleiltua miesten puolella, kun siellä pääsee juttuihin kilpakumppanien kanssa. Tosin miesten pukuhuoneessakin enemmistö on naisia, he kun vaan avaavat oven ja kävelevät sisään.

Oispa hauska nähdä Jääskeläinen luistelukisojen pukukopin ovenvartijana. Silloin näkisi omin silmin, kun miesten pukukoppiin tunkevat määrätietoiset naiset ottaisivat ja pieksäisivät moralistien moralistin!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Nuorempana, kun tuli vielä käytyä "tanssiravintoloissa" tuli tuon tuostakin naisia miesten puolelle, naisten puolelle kun tuppasi syntymään jonoa. En muista että koskaan olisi reagoitu muuten kuin toivottamalla tervetulleeksi (jos reagoitiin ollenkaan).

Käyttäjän OPM kuva
Jani Virta

Vähän asian sivusta. Käsittääkseni Suomessa ei ole lainvastaista mennä vastakkaisen sukupuolen vessatiloissa käymään tai asioimaan. Itse lainsäädäntö ei sitä kiellä vaan kulttuurinormit. Eri asia on sitten jos syyllistytään seksuaaliseen häirintään, tirkistelyyn tai muuhun vastaavaan toimintaan mihin voidaan soveltaa jotain rikoslainpykälää. Käytännössä jos menee naisten pukutiloihin niin kyllä siitä seuraamuksia tulee mutta jos menee yksikoppiseen vessaan niin mikäköhän rikoslainpykälä täyttyy, tuskin mikään.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Kannatan lämpimästi. Tällaiset hankkeet, joita Aitoavioliitto yhdistys vastustaa, ovat yleensä ihmisoikeus ja tasa-arvo syistä mitä kannatettavimpia.

Arto Jääskeläinen

Manu Korkman,

esität (jälleen) perättömän itse keksityn jutun:

"Tällaiset hankkeet, joita Aitoavioliitto yhdistys vastustaa..."

Kommentoin henkilökohtaisesti uutista joka osui silmään. Se ei edusta mitään muuta kuin minua itseäni yksityishenkilönä.

Ymmärrän toki että joillekin on elämäntapa olla aina järjestelmällisesti eri mieltä kuten juuri ilmaisit.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Niin, vessan valinta voi olla visainen ongelma. Kuitenkin myös transsukupuolisilla hätä joskus yllättää, ja silloin pitää olla mahdollisuus päästä hotelli helpotukseen.

Miten siis ratkaista, kumman puoleisesta ovesta mennä sisään? Itse asiassa tuossa blogistin linkittämässä kirjoituksessa, niin vihervasemmistolainen kuin se onkin, annetaan kysymykseen erittäin kätevä ratkaisu:

"Mikä ongelma tämä on, ajattelee käytännöllinen suomalainen. Ketä kiinnostaa, kuka pissaa missä? Eihän kukaan tarkasta papereita ovella."

Arto Jääskeläinen

Olettaisin että käytännöllisyys eli "välineet" ratkaisevat jossain määrin asian wc: n osalta. Kuvittelisin esimerkiksi että miesten pisuaarin käyttö voi olla lievästi taitolaji ellei ole tarkoitukseen yhteensopivat välineet ? Nyt muuten tiedän mistä Opetushallituksen opas on saanut nimensä "Tasa-arvo on taitolaji"...
Naiset eivät puolestaan hyvällä katso heidän puolella käyneitä miehen välineillä varustettuja henkilöitä jotka ovat seisoaltaan epäonnistuneet tähtäyksessä.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Luulenpa että jokainen toimii sen mukaan, millaiset värkit on. Ja useimmissa vessoissahan on myös erillinen ovella suljettava tila, jossa asian voi toimittaa ihan omassa rauhassa ilman, että kukaan sen kummemmin katselee.

Tästäpä muistui mieleeni, että takavuosina kapakassa menin vessaan ja suunnistin suoraan ovella suljettavaan koppiin. Siellä oven takana istuessani kuulin yhtäkkiä, kun sisään tuli tyttöporukka, joka alkoi jutustella ja juoruta keskenään. Yökerhoissa ja baareissahan on normaalia, että naiset käyvät miesten vessassa, mutta silti ihmettelin, että kylläpä tytöt viihtyivät vessassa pitkään ja olivat niin huolettomasti.

Kun tulin pois kopista ja menin käsienpesulle, sain osakseni tyttöjen hämmästyneet katseet. Syykin selvisi, sillä poistuessani vilkaisin oveen ja… huomasin olleeni naisten vessassa.

Toimituksen poiminnat